Opublikowany: 08/10/2021

Odchylenie w badaniach histopatologicznych nerwów i mięśni zmarłych pacjentow z zakażeniem COVID-19

3. medycyna okolo.jpg

Uważa się, że spożywanie flawonoidów występujących w wielu roślinach może korzystnie wpływać na procesy poznawcze. Badacze retrospektywnie przeanalizowali dane 49 493 kobiet z Nurses' Health Study (NHS) i 27 842 mężczyzn z Health Professionals Follow-up Study (HPFS), aby ocenić, czy flawonoidy zawarte w diecie są związane z występowaniem subiektywnych zaburzeń poznawczych (SCD). Uwzględniono następujące flawonoidy: flawonole, flawony, flawanony, flawan-3-ole, antocyjany, flawonoidy polimeryczne i proantocyjanidyny. Długoterminowe średnie spożycie flawonoidów określono na podstawie półilościowych kwestionariuszy żywnościowych, których zbieranie rozpoczęto w latach 1984–1986 i powtarzano co 4 lata. Subiektywne pogorszenie funkcji poznawczych również oceniano na podstawie odpowiedzi na pytania kwestionariusza uzyskanych w latach 2008–2014.

 

Średni wiek w momencie rozpoczęcia badania wynosił 48 lat w NHS i 51 lat w HPFS; średni wiek w momencie pierwszej oceny subiektywnego pogorszenia funkcji poznawczych wynosił 76 lat w NHS i 73 lata w HPFS. W obu badaniach całkowita zawartość flawonoidów i wszystkie klasy flawonoidów były odwrotnie związane z SCD po skorygowaniu o wiek, całkowite spożycie energii i główne czynniki pozażywieniowe. Po skorygowaniu o dodatkowe czynniki żywieniowe, związki te pozostały istotne w badaniu NHS, ale były widoczne tylko w przypadku flawonoidów ogółem, flawonów i flawanonów w HPFS. W porównaniu najwyższych i najniższych kwintyli spożycia, najsilniejsze związki zaobserwowano w przypadku flawonów i flawanonów. Flawanony były niezależnym predyktorem SCD, a flawony miały najbardziej stromą zależność dawka – odpowiedź w obu badaniach. Borówki, truskawki, jabłka, sok pomarańczowy, sok grejpfrutowy, banany, cebula, herbata, brzoskwinie, kalafior, brukselka, sałata i ziemniaki niezależnie wiązały się ze statusem SCD.

 

Spożywanie diety opartej na roślinach zawierających flawonoidy może przyczynić się do poprawy zdrowia poznawczego, jednak dopiero przyszłe badania, które obejmą formalne testy neuropsychologiczne i biomarkery poznawcze, mogą dostarczyć dalszych informacji na temat znaczenia i siły tego związku.

Źródła:

 

Aschman T, Schneider J., Greuel S. i wsp. Association between SARS-CoV-2 infection and immune-mediated myopathy in patients who have died. JAMA Neurol 2021 Jun 11; [ e-pub]

 

Suh J, Mukerji S.S., Collens S.I. i wsp. Skeletal muscle and peripheral nerve histopathology in COVID-19. Neurology 2021 Jun 7; [ e-pub].